Proces Charles Taylor start opnieuw

Het proces tegen de ex-president van Liberia, Charles Taylor, voor het speciaal tribunaal voor Sierra Leone (TSSL), is maandag in Den Haag opnieuw gestart. Taylor wordt aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Zijn proces lag zes maanden stil.

Belga

Taylor ondersteunde de rebellengroep RUF met wapens en geld. Die hield elf jaar lang lelijk huis in Sierra Leone: duizenden burgers werden vermoord, misbruikt en verminkt. Kinderen werden ontvoerd en tot kindsoldaten gemaakt. Vrouwen werden verkracht en gebruikt als slavinnen.

Het proces komt voor het Bijzonder Hof voor Sierra Leone, opgericht door de VN. Om veiligheidsredenen vindt proces plaats in het Nederlandse Den Haag.

Taylor wordt beschouwd als de spilfiguur in de burgeroorlogen die Liberia en Sierra Leone onveilig maakten tussen 1989 en 2003. Er vielen minstens 400.000 doden.

De ex-dictator pleit onschuldig.

De openbare aanklager roept maandag de eerste getuige op. Een expert uit de Afrikaanse diamantindustrie, Ian Smillie. Voorts wil de procureur een slachtoffer van de burgeroorlog in Sierra Leone (1991-2001) horen, alsook een man uit de entourage van de beschuldigde.