Helft Nederlanders wil af van Antillen

Het pleidooi van de Partij voor de Vrijheid (PVV) om de staatkundige band tussen Nederland en de Nederlandse Antillen te verbreken krijgt steun van 49 procent van de Nederlanders. Dat blijkt maandag uit een opiniepeiling onder 1500 mensen, in opdracht van de gratis krant DAG.

Belga

Eilanden die bij Nederland willen blijven, moeten onder direct Nederlands bestuur komen, vindt 60 procent van de ondervraagden. Een minderheid van 37 procent wil dat de Antillen sowieso binnen het Nederlandse koninkrijk blijven. Aanhangers van Rita Verdonk, Geert Wilders en de VVD zijn in meerderheid voor een 'scheiding', zo blijkt uit de peiling. Een op de drie CDA- en PvdA-stemmers deelt die opvatting.

Maandag staat op de Antillen het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) op de agenda, waar Nederlandse parlementariërs en hun Antilliaanse collega's de toekomstige staatkundige verhoudingen zullen bespreken.

Het is echter nog onduidelijk of het overleg door zal gaan. Antiliaanse politici dreigden de afgelopen dagen de besprekingen te boycotten. Zij eisen excuses van Tweede Kamerlid Hero Brinkman (PVV), die het bestuur op de eilanden onlangs een "grotendeels corrupte boevenbende" noemde.

Volgens planning veranderen eind 2008 de verhoudingen binnen het koninkrijk. In de zogeheten Slotverklaring is afgesproken dat Curaçao en Sint Maarten dan een autonome status krijgen, net als Aruba. Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden bijzondere gemeenten van Nederland. De Nederlandse overheid neemt een deel van de schuldenlast over, maar wil in ruil hiervoor meer invloed op financieel en justitieel gebied.