Burgemeesters willen geen zondebok meer zijn

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) eist dringend een wetswijziging ter bescherming van burgemeesters. De VVSG eist dat naar aanleiding van een burgemeester die voor de rechtbank moet verschijnen door een ongeval in zijn gemeente.

Belga

Burgemeester Marc De Pauw van Destelbergen moet zich maandag voor de politierechter verantwoorden voor een ongeval in zijn gemeente. Een vrouw die tijdens een kermiskoers de straat op liep en onder drie renners terechtkwam, acht de burgemeester verantwoordelijk. "Burgemeesters zijn aangeschoten wild geworden", stelt Jef Gabriëls, medevoorzitter van de VVSG.

"Burgemeester Dirk Bisschop van Damme moet begin februari weer voorkomen. Ook Frank Beke van Gent moet zich nog deze maand voor de politierechter verantwoorden voor een verkeersongeval in zijn stad. Terwijl geen van hen een fout maakte. Daarom moet dringend de wet aangepast worden: als de gemeente als publiekrechtelijke rechtspersoon kan aangeklaagd worden, riskeert de burgemeester geen persoonlijke veroordeling."

Specialisten zien echter niet meteen in hoe het probleem juridisch opgelost kan worden.