"Breid Brussel uit met Waals- en Vlaams-Brabant"

“Indien men van Brussel echt de hoofdstad van Europa wil maken, dan moet men het aandurven om de grenzen van Brussel uit te breiden tot de grenzen van Vlaams- én Waals-Brabant," zegt Vivant-voorzitter Roland Duchâtelet.

ssimons

BR> Hij pleit ervoor er "één stadsgewest van te maken met één centraal bestuur.”

Daarmee vloekt de Vivant-voorzitter hardop in de Vlaamse kerk. Voor de Vlaamse partijen mag Brussel niet uitbreiden en moet de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst worden om de verdere verfransing van Vlaams-Brabant tegen te gaan.

Roland Duchâtelet vindt dit een legitiem standpunt en zegt dat de Vlaamse partijen, indien ze op dit standpunt blijven staan, moeten ijveren voor een afschaffing van de faciliteiten. De keerzijde van de medaille is dan wel dat Brussel te weinig lebensraum heeft om zich te ontwikkelen tot de echte hoofdstad van Europa en dat men de sociaal-economische voordelen die daarmee gepaard gaan, zal moeten missen.

“Het is kiezen, de twee kan men niet hebben”, zegt Roland Duchâtelet.

De kersverse senator voor Vivant, de kartelpartner van Open Vld, is daarmee de tweede politicus in korte tijd die zijn nek uitsteekt. Vrijdag pleitte PS-kopstuk Philippe Moureaux voor een verregaande staatshervorming. Daarbij nam hij zelf het - althans voor Franstaligen - taboe-woord ‘confederalisme’ in de mond.