Wetswinkel gaat na twee jaar opnieuw open

Na een onderbreking van twee jaar gaat de Wetswinkel in Sint-Niklaas vanaf dinsdag opnieuw open. Iedereen kan er voor een democratisch bedrag beroep doen op de hulp van beroepsjuristen. De Wetswinkel krijgt een plaats in het Sint-Niklase stadhuis.

Na Antwerpen in 1984 was Sint-Niklaas in 1987 de tweede Vlaamse stad waar een Wetswinkel werd geopend. Dat gebeurde op initiatief van Ivo Michels, die vooral bekend is als woordvoerder van Test Aankoop. Door verbouwingswerkzaamheden aan het OCMW-dienstencentrum in de Lamstraat, waar de Wetswinkel toen was gevestigd, werd het juridische info­punt twee jaar lang gesloten. ”Dat was voor ons een grote frustratie”, vertelt Ivo Michels. ”We hadden geen alternatieve locatie. Ook voor vele Sint-Niklazenaren was dit een vervelende situatie. Zij moesten in Antwerpen of Mechelen hun ’recht gaan halen’. Gelukkig is er nu dankzij het stadsbestuur een oplossing. Het stadhuis is als locatie zeker drempelverlagend.”

Expansie

Sinds 2000 is het aantal Wetswinkels in Vlaanderen in stijgende lijn gegaan. ”Vanaf dan hebben we getracht de Wetswinkels te professionaliseren en in te planten in de Vlaamse steden. In zes jaar tijd zijn we erin geslaagd om dertien vestigingen uit te bouwen. Behalve in Leuven, waar Louis Tobback dwarsligt, heeft elke stad een Wetswinkel. In totaal rekenen een 4.000-tal cliënten op ons advies.”

Wie problemen heeft met zijn huisbaas, echtelijke moeilijkheden heeft of bijvoorbeeld niet weet hoe een huis te kopen, kan bij verscheidene diensten terecht, zoals het OCWM, een notaris, de Huurdersbond of de Woonwinkel. Toch heeft de Wetswinkel in dat rechtshulplandschap een unieke positie.

”De troeven zijn de grote naambekendheid, de lage drempel en de toegankelijke informatie”, stelt Michels. ”Ook wie bijvoorbeeld een verzoekschrift wil invullen, een brief moet opstellen of bepaalde documenten wil interpreteren, kan daarvoor bij ons terecht. Iedereen is welkom. We merken vooral dat bezoekers problemen hebben rond familierecht en de huur, wat zowat de helft vormt van de zaken. In de andere helft komen alle andere takken van het recht aan bod.”

De Wetswinkel doet beroep op juristen en niet op advocaten. Omdat de vzw geen subsidies krijgt, wordt er een bedrag van 15 euro per consultatie gevraagd. ”Dat is ongeveer de prijs van een kappersbeurt”, zegt Michels.

De nieuwe Sint-Niklase Wetswinkel krijgt een plaats in de Verzusteringszaal van het stadhuis en is telkens op dinsdagavond van 19 tot 20.30u geopend.

Joris VERGAUWEN

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER