"Wij zijn propere mensen"

De nieuwe megadancing Noxx aan het Straatsburgdok heeft er zijn eerste stevige incident opzitten. Een man vuurde donderdagnacht met een alarmpistool naar een portier. Er vielen geen gewonden, maar is een nieuwe Zillion in de maak? De uitbaters verzekeren van niet. “Hier staan professionals aan het roer."

Veiligheidshoofd Freddy Van Pollaert neemt ons mee achter de schermen van wat hij "de veiligste discotheek van ons land en ver daarbuiten" noemt. Noxx hangt tjokvol camera’s. Hoeveel, dat moet - net als het aantal veiligheidsmensen op een feestavond - een goed bewaard geheim blijven. Donderdag kreeg de politie onmiddellijk de beelden van het incident en het kenteken van de wagen van de agressieveling doorgespeeld. Hij wordt opgespoord.

In het ‘crisiscentrum’ van de dancing volgt Van Pollaert elke verdachte beweging. “Eigenlijk zijn de camera’s de tweede veiligheidslijn. Ik reken allereerst op mijn mensen. Iedereen is opgeleid om drank en drugs te herkennen. Zelfs de toiletdames melden elke verdachte handeling.”

Wie onder invloed is - ook van alcohol - komt er niet in. Zo staat ook op het huisreglement dat uithangt aan de veiligheidspoort. A propos, die poort is bestand tegen een kalasjnikov.

De eerste selectie begint op straat. Van het trottoir gaat het naar de ‘vrije zone’ tussen de veiligheidspoort en drie metaaldetectoren. “Omdat we wettelijk niet iedereen mogen fouilleren, moeten alle jassen naar de vestiaire. De risicogroep die toch iets op zak heeft, wordt zo kleiner.” De spiegels die overal hangen, hebben geen ‘kinky’ bijbedoeling. “We zien alles achter ons en iedereen ziet zichzelf bezig.” Twee grote flatscreens aan de ingang hebben hetzelfde doel. “De mensen beoordelen zo hun gedrag. Vaak gaan ze zich belachelijk voelen.”

“Zelfs de omliggende straten willen wij netjes houden."

Rond de danstempel is een veiligheidsgang gebouwd, zo breed dat de hulpdiensten binnen kunnen rijden. Elke nooduitgang geeft uit op deze gang. Wie het binnen toch bont maakt, wordt in een mum van tijd buiten gewerkt. “In seconden, niet in minuten. Mijn bewakers zullen wel eerst bemiddelen. Gemiddeld spreken ze vier à vijf talen. Hier wordt niemand geweigerd door afkomst, enkel door gedrag”, zegt Van Pollaert.

Het incident van donderdag speelde zich buiten af, toch stopt het veiligheidsbeleid van de danstempel niet aan de deur. “De naburige straten worden geregeld gecontroleerd op verdachte individuen. Ook heel de omgeving wordt netjes gehouden. Tot nu hebben we nog geen drugsspuit gevonden.”

Van Pollaert hoort Noxx en Zillion, de probleemdiscotheek van de beruchte Frank Verstraeten aan de Jan van Gentstraat, niet graag in één zucht uitspreken. “Er zal altijd wel eens een incident zijn, maar wij willen aantonen dat ‘fun’ en veiligheid samen gaan. Onze discotheek moet een voorbeeldfunctie zijn voor België én inspirerend werken voor de rest van de wereld.”

Saskia CASTELYNS

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio