IJspiste breekt alle records

De schaatspiste op de Grote Markt lokte dit jaar ruim 32.000 bezoekers en breekt daarmee alle records. Coördinator Philip Wauters blikt terug op een mooie periode en droomt nu al van een grotere piste bij het volgende jaareinde. Vandaag wordt de piste afgebroken.

Tijdens de vorige jaarwisseling lokte de schaatspiste 27.000 bezoekers, een mooi resultaat is. Dit jaar ging het nog beter en passeerden er nog eens 5.000 schaatsers meer langs de kassa dan in 2006.

“De eerste veertien dagen waren goed, maar niet opvallend. De afgelopen twee weken daarentegen waren een ongekend succes”, zegt Philip Wauters.

Veel heeft te maken met het begin van de kerstvakantie, maar toch merkt Philip Wauters dat de populariteit van de ijspiste stijgt.

“Steeds meer dagjesmensen eindigen hun uitstap op de schaatspiste. En we trekken een heel divers publiek aan. Jongeren, ouderen, gezinnen, Antwerpenaren maar evengoed toeristen. Ik schat dat zo’n kwart van de schaatsers een andere taal dan het Nederlands spreekt”, zegt de coördinator.

Philip Wauters is vragende partij voor een grotere piste. “We hebben nu een oppervlakte van 600 vierkante meter, maar eigenlijk hebben we 1.000 m2 nodig. Ik ga het voorstellen aan het stadsbestuur”, zegt hij.

Uitwijken is voor Wauters geen optie. “De sfeer van de Grote Markt is nergens anders in Antwerpen te evenaren. En dat spreekt een hoop mensen aan.”

Noemenswaardige problemen zijn er sinds de verstrengde maatregelen van burgemeester Patrick Janssens (sp.a) niet meer geweest.

“Wat mij betreft mogen die maatregelen volgende keer meteen ingaan. En er is nood aan betere controle ‘s nachts, want er zijn altijd figuren die zich aan klein vandalisme bezondigen”, besluit de coördinator.

Patrick VAN DE PERRE

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio