Boomse ijsberen gaan zwemmen in Moskou

De Koninklijke Zwemclub De IJsberen Boom bestaat 85 jaar, waarvan de leden de laatste dertig jaar in het Boomse zwembad en hun Berenhol (kantine) toefden. Deze week trekt een delegatie naar Moskou.

85ste winterzwemfeest

Met nog Noordzeezout op het badpak van de Oostendse duik in het zeewater afgelopen zaterdag, ontmoeten we enkele ijsberen in hun Boomse habitat: het openluchtzwembad in Boom park. Bij een buitentemperatuur van zo’n vijf graden Celsius en een even ’hoge’ watertemperatuur hebben we afgesproken met Mark De Laet, reisleider voor de reis van de Boomse ijsberen naar Moskou.

”Door een samenloop van omstandigheden werden we vorig jaar deze tijd uitgenodigd door de 'Polar bear club from Moscow'. In de nacht van 18 op 19 januari houden ze daar hun grootste zwem-

evenement van het jaar.”

In een meer buiten het stadscentrum wordt er een heus zwembad uit het ijs gehouwen. Aan dit traditionele feest van de Moskouse ijsberen nemen ook buitenlandse delegaties deel, waaronder dit jaar een negenkoppige van de Boomse ijsberenclub. In deze geïmproviseerde zwemvijver gaan ook moeders met haast pasgeboren baby’s in het water. Er wordt namelijk sterk geloofd in de heilzame werking van het koude water op je latere gezondheid. Momenteel is het er min zeventien graden Celsius!

”Wij vertrekken op zondag 13 januari en keren een week later terug. Dat we uiteindelijk maar met negen zijn, heeft onder meer met het prijskaartje te maken”, zegt voorzitter Gudrun Kreuss. Na de eerste berichten bleek immers dat een hotelkamer in Moskou tussen de 400 en de 500 euro per nacht zou kosten. ”Gelukkig hebben we ondertussen wat anders gevonden”, besluit Mark De Laet.

Jan BOEY

www.ijsberen-boom.be

Op zondag 27 januari organiseren de Boomse ijsberen hun 85ste winterzwemfeest en meteen het dertigste dat zich in het openluchtzwembad in het Boomse park afspeelt. Het is een competitie voor alle Belgische ijsberenclubs. Het is hét moment van het jaar ook voor geïnteresseerde bezoekers. De club maakt er jaarlijks een feest van. Je kan er rekenen op een borrelbar, soepkraam, worstenkraam en een cafetaria. De eerste competitiezwemmers duiken het koude water in vanaf 11u. Ingang: Boom park, via Acacialaan.

JB

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio