Rare kortoren schuimen Retie af

Retienaren weten wat feesten is. Nog maar net zijn de eindejaarsparty’s achter de rug of de kortoren trokken er zaterdag alweer op uit. Onherkenbaar verkleed gingen veel mensen de avond voor Driekoningen langs bij familie en vrienden. Op zoek naar een nieuwjaarsborrel, maar vooral om hun kennissen te laten raden naar hun ware identiteit.

Wie vorige zaterdag door Retie reed en niet in het lindedorp woont, zal raar opgekeken hebben. Wegenwerkers met een masker van Lordi of flukse bomma’s op de fiets schuimden de straten af. Met driekoningenzingen lijkt het op het eerste gezicht niet veel te maken te hebben.

”Toch bestaat het driekoningenzingen al heel lang op deze manier”, vertelt Jef Verwaest, zanger met ervaring. ”Het moet zijn dat de mensen vroeger op bezoek gingen bij familie en vrienden om nieuwjaar te wensen. Verkleed als koning hoopten ze op een flinke nieuwjaarsborrel. Na verloop van tijd gebruikten de zangers verschillende verkleedkleren om kennissen op het verkeerde been te zetten.”

En zo gebeurt het dat je plots vier ijverige poetsvrouwen in huis krijgt die beginnen stofzuigen en opruimen. Of staan er vijf spoken voor de deur die je stilzwijgend aanstaren. Toch laat je die rare wezens binnen, want je weet dat het bekenden zijn.

”Maar we zeggen niks”, lacht Patrick Rommens, steevast op pad op 5 januari. ”De thuisblijvers moeten raden wie we zijn. Dat doen ze door vragen te stellen, waarop wij met het hoofd knikken. Sommige mensen zijn erg bedreven in het raden. Zij letten al meteen op je bewegingen. Anderen hebben het dan weer heel moeilijk met raden. Die geven we tips. Want in zo’n huiskamer kan het aardig warm zijn. We zijn meestal goed ingeduffeld en na een tijdje begint de drank ook mee te spelen. En dan is het zweten in dat apenpak! Dus hoe vlugger ontmaskerd, hoe vlugger we weer aan een borreltje zitten!”

Stamkroeg

Later op de avond zakt het bontgekleurde gezelschap af naar de stamkroeg. Ook daar gaat het raadspelletje verder en blijven sommige zangers nog een tijdje vermomd.

”Het gebeurt meermaals dat er een zonderling figuur op z’n eentje aan de toog zit”, weet bijna-

beroepszanger Piet Thijs. ”Rustig van een pintje genieten zonder dat iemand je herkent. Om je masker niet te moeten afzetten, drink je met een rietje. Als de vermomming dan om twaalf uur afgaat, zijn de verrassing en het plezier heel groot!”

Enkele (echte) agenten houden die avond een alcoholcontrole in Retie. Verbaasd kijken zij in de auto’s en denken bij zichzelf: ”Rare jongens, die kortoren!”

Frank STOFFELEN

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio