“Ik kan niet beschrijven hoe dit voelt”

Eric Mesens (45), Erlanda Kauwenberghs (37) en hun vier kinderen likken de wonden na een brand die afgelopen donderdag hun woning in Voortkapel (Westerlo) onbewoonbaar maakte. Bijna dag op dag drie jaar eerder sloeg het noodlot voor hen op dezelfde wijze in Ramsel (Herselt) toe.

Voor Eric Mesens en zijn vrouw Erlanda Kauwenberghs kon 2008 niet slechter beginnen. Een korte, maar felle brand maakte hun huurwoning in Ter Voort afgelopen donderdagavond onbewoonbaar. Het OCMW van Westerlo zorgde voor een nieuw onderkomen in de Doelstraat.

Afgelopen weekend stond voor het gezin in het teken van de verhuis van het weinige dat ze nog hadden. Eric Mesens en Erlanda Kauwenberghs zaten met een droevig déjà vu. In januari 2005 brandde hun woning in Ramsel (Herselt) helemaal af.

Eric Mesens toont de compleet zwartgeblakerde trappenhal. ”Het vuur ontstond hier vermoedelijk door een kortsluiting. Ik zat donderdag tv te kijken toen plots de elektriciteit uitviel. Toen ik het vuur bemerkte, zijn we zo snel mogelijk naar buiten gevlucht. Het is niet te beschrijven hoe het voelt om dit opnieuw mee te maken.”

De familie werd de eerste dagen na de brand opgevangen door vrienden in Booischot (Heist-op-den-Berg). “In nood leert men zijn vrienden kennen”, vertelt Eric. “Ik ben mijn vriend Jorre en zijn vrouw Chantal enorm dankbaar. Jorre en Chantal hebben hun eigen kinderen tijdelijk bij een tante laten logeren zodat de kinderkamers plaatsboden voor onze kinderen.”

Ook voor de gemeente Westerlo heeft Eric niets dan lof. ”De burgemeester en het OCMW hebben snel gehandeld. Daarover zijn we tevreden. Het OCMW nam mijn vrouw mee naar een tweedehandszaak om het broodnodige voor het weekend te kopen. Eigenlijk hebben we enkel onze kleding van een week nog. Die lag achteraan klaar om te wassen.”

Arbeidsongeval

Het gezin Mesens is niet door geluk gezegend. ”Ik had ooit een goed inkomen als vrachtwagen- en buschauffeur. Na een ongeval bleek ik arbeidsongeschikt. Sindsdien moeten we het met minder dan de helft rooien, niet makkelijk.”

Danny BEYENS, Willy VAN DEN BERGH

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio