Asielzoekers breken kot af

Zaterdagmiddag zijn rellen uitgebroken in het centrum voor illegalen in Merksplas (CIM). Een 25-tal bewoners sloeg de dagzaal kort en klein. Pas toen de politie massaal ter plaatse kwam, konden de asielzoekers opnieuw naar hun kamers gebracht worden.

De onrust in het CIM ontstond zaterdag rond 15u toen een bewoner uit zijn leefgroep werd gehaald. ”Hij had op korte tijd al een aantal feiten gepleegd die niet door de beugel konden. We moesten tot deze daad overgaan”, zegt directrice Lucie Thuwis.

”De man reageerde bijzonder woest en verklaarde meteen de oorlog. Dit was het teken voor een 25-tal andere bewoners om de dagzaal, waar ze op dat moment verbleven, kort en klein te slaan. De ravage is enorm”, zucht Thuwis. ”Alles moest eraan geloven, zelfs de radiatoren en waterleidingen werden van de muur gesleurd.”

De politie kwam met een

25-tal personen ter plaatse om de gemoederen te bedaren. Twaalf amokmakers werden in isoleercellen geplaatst, de anderen werden opnieuw naar hun kamer gebracht. Rond 17.30u keerde de rust terug in het CIM.

”Zaterdagavond is de Regie der Gebouwen de schade nog komen opmeten,” zegt de directrice. ”Volgens een voorlopige prognose zullen de herstellingen een tweetal weken in beslag nemen. Voorlopig moet de volledige blok het stellen zonder warm water. We hebben nog wel een uitwijkmogelijkheid naar een andere zaal die we niet in gebruik hebben. Daar zullen we de bewoners een aantal uren per dag opvangen zodat ze niet de hele dag op hun kamer moeten blijven.”

Isoleercel

“De twaalf personen die in een isoleercel zitten, moeten daar 48 uur verblijven. Daarna zullen we elk dossier afzonderlijk bekijken en zoeken naar een oplossing die aanvaardbaar is. Maar voorlopig is de rust teruggekeerd.”

Steven VAN TRICHT

Meer nieuws uit de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio