Verkiezingszege Saakasjvili zo goed als zeker

President Michail Saakasjvili ligt volgens exitpolls op koers om een ruime zege te gaan behalen in de zaterdag gehouden presidentsverkiezingen in Georgië. Volgens de laatste peiling, met een foutmarge van 3 procent, stevent hij af op 53,8 procent van de stemmen. Als Saakasjvili deze absolute meerderheid weet te behalen, ziet hij zich bovendien gevrijwaard van een tweede verkiezingsronde.

AP Ned

In de peilingen volgde de belangrijkste oppositiekandidaat, Levan Gatsjetsjiladze, op afstand met 29,1 procent. De pro-westerse Saakasjvili was onder vuur komen te liggen omdat zijn leiderschapsstijl volgens de oppositie autoritaire trekjes begon te vertonen en hij niet genoeg doet voor de armere lagen van de bevolking.

In november werd Saakasjvili het mikpunt van massale protesten. Hij gaf de politie opdracht om keihard op te treden tegen de demonstranten en in een poging zijn imago op te vijzelen schreef hij daarna verkiezingen uit.

Bij de presidentsverkiezingen in 2004 behaalde de toen nog 36-jarige Saakasjvili, gesteund door zijn succes in het leiden van de Rozenrevolutie, met 96 procent van de stemmen een glansrijke overwinning. Een donderdag gepubliceerde peiling van een Amerikaans onderzoeksbureau wees Saakasjvili met 52 procent van stemmen al aan als de favoriet. De president bracht zaterdag in de hoofdstad Tbilisi zijn stem uit, vergezeld van zijn Nederlandse vrouw en zijn twee kinderen.

De nederlaag van zakenman en parlementslid Levan Gatsjetsjiladze en diens running mate, oud-minster van buitenlandse zaken Salome Zoerabisjvili, lijkt gezien de eerste polls onafwendbaar. Gatsjetsjiladze vertegenwoordigt een coalitie die het presidentschap wil afschaffen. Hij beloofde dat hij bij winst af zou treden als president zodra de herinrichting van het parlementaire systeem dat toelaat.

Oppositieleiders hebben het campagneteam van Saaksasjvili beschuldigd van verkiezingsfraude. Waarnemers van de Europese verkiezingswaakhond OSCE zeiden echter dat de verkiezingen op het eerste gezicht eerlijk zijn verlopen. Eerder zaterdag berichtte de OSCE nog dat zij aanwijzingen had dat er zich onregelmatigheden hadden voorgedaan. De oppositie heeft aangekondigd dat zij bereid is om zonodig zondag de straat weer op te gaan. Het kantoor van de burgemeester van Tbilisi heeft voor die demonstratie echter geen vergunning willen afgeven.