Al-Qaida richt zich op mobiel publiek

Videoboodschappen van Al-Qaida zijn vanaf nu ook te downloaden en af te spelen op je mobiele telefoon. Dat heeft de mediatak van het terreurnetwerk vrijdagavond op internet bekendgemaakt. Voor de lancering van de actie op zaterdag werd een achttal video's van Al-Qaidaleiders als Osama bin-Laden en Ayman al-Zawahri tot een voor mobieltjes downloadbaar formaat verkleind.

AP Ned

Hiermee lift Al-Qaida mee op een trend in de Arabische wereld, waar steeds meer bestanden en video's onderling worden uitgewisseld door middel van draadloze communcatietechnologie als Bluetooth en infrarood. Zo circuleerden er kort na de executie van Saddam Hussein in 2006 op mobiele telefoons al filmpjes van de terechtstelling. De video's van Al-Qaida waren al algemeen toegankelijk via internet, maar het ontbreekt in deze regio vaak aan een computer of de snelle internetverbinding die nodig zijn om ze te bekijken.

Om de campagne van een vliegende start te voorzien had Al-Qaida's tweede man Al-Zawahri aan de bekendmaking een pakkende boodschap toegevoegd: "Ik heb god gevraagd om de mensen van de jihadi-media de boodschap van de islam en het monotheïsme over de wereld te laten verspreiden", schreef hij.

De mediatak van Al-Qaida, al-Sahab, is steeds vernuftiger geworden in het bereiken van een groot publiek. Zo zijn de video's altijd voorzien van Engelse ondertiteling en verschenen berichten die zich met name richten op Pakistan en Afghanistan ook nagesynchroniseerd in de talen Urdu en Pashtu. Vorige maand werden journalisten uitgenodigd om via fora op internet vragen voor te leggen aan Al-Zawahri, de eerste keer dat een van de leiders van de groep zich liet 'interviewen'.