Peilingen verkiezingen Georgië spreken elkaar tegen

Een uur na het sluiten van de stemlokalen sturen de exit polls tegenstrijdige signalen over het resultaat van de presidentsverkiezingen in Georgië de wereld in. Volgens één peiling zou president Michail Saakasjvili 52,5 procent van de stemmen halen en een tweede stemronde vermijden. Een andere peiling schenkt de zege aan oppositieleider Levan Gatsjetsjiladze.

Belga

De peiling die Saakasjvili een absolute meerderheid voorspelt, wordt niet erkend door de oppositie. Zij verwijzen naar een exit poll die werd verspreid door persbureau Interfax en die Gatsjetsjiladze 31 procent van de stemmen toedicht, tegen 24,4 procent voor Saakasjvili. Het voorlopige eindresultaat wordt allicht pas in de nacht van zaterdag op zondag bekendgemaakt.

Sinds 17.00 uur Belgische tijd zijn de stembureaus gesloten voor de circa 3,4 miljoen kiezers in Georgië. Saakasjvili had na de hardhandige beteugeling van de straatprotesten van de oppositie in november vervroegde verkiezingen uitgeroepen. Vrijdag nog beschuldigde Gatsjetsjiladze de regering van manipulatie en dreigde hij ermee, de stembusgang niet te erkennen.