Poolse ex-premier Miller sticht nieuwe linkse partij

In Polen is zaterdag een nieuwe linkse partij boven de doopvont gehouden. Voorzitter van de formatie wordt ex-premier Leszek Miller. Op het stichtingscongres in Lodz zei de 61-jarige politicus dat zich onder andere zal inzetten voor een objectieve verwerking van de Poolse naoorlogse geschiedenis. Mensen die na de tweede wereldoorlog het land mee hebben heropgebouwd tijdens het communisme, "zijn geen betaalde (Sovjet-)agenten geweest voor wie men zich moet schamen".

Belga

Als leider van de Democratische Linkse Alliantie SLD was Miller van 2001 tot 2004 Pools premier. Op 1 mei 2004, de dag dat Polen tot de EU toetrad, nam hij zijn ontslag. Oorzaak was een corruptieschandaal waarin zijn partij verwikkeld was. Voor de val van het communisme in Polen, in 1989, had Miller het geschopt tot secretaris van het centraal comité en lid van het Politburo van sz Poolse Arbeiderspartij. Na 1989 stond hij mee aan de wieg van de postcommunistische SdRP.

Vorig jaar stapte Miller uit de linkse SLD-alliantie nadat de partij had geweigerd hem een plaatsje te geven op de partijlijst voor de parlementsverkiezingen. Daarop probeerde hij, vergeefs, een zitje in de Sejm te veroveren door te kandideren voor de populistische boerenpartij Samoobrona (Zelfverdediging).