De Vocht wint BK veldrijden bij nieuwelingen

Bart De Vocht heeft zaterdag in Hofstade de Belgische titel veldrijden bij de nieuwelingen veroverd. De Vocht, uit Emblem, ging al meteen na de start in de aanval, telde half wedstrijd bijna 20 seconden voorsprong en won uiteindelijk met 5 seconden voorsprong op Laurens Sweeck en 30 seconden op Frederik Geerts.

Belga

De zege van De Vocht komt enigszins als een verrassing, nadat renners als Xandro Meurisse, Frederik Geerts, Laurens Sweeck en Gianni Vermeersch het huidige seizoen domineren. "Ook voor mij een verrassing dat ik gewonnen heb", aldus De Vocht. "Dit is pas mijn derde overwinning van het seizoen, na Koksijde en Balegem.

Maar ik was de voorbije week wel derde in Loenhout en tweede in Diegem. De conditie om een puik kampioenschap te rijden was er dus. Misschien was het wel goed dat de anderen met mij niet te veel rekening hielden. Ik kwam er snel alleen voor te staan, maar daar was ik niet bang voor. De voorbije crossen viel ik ook niet stil en als mountainbiker ben ik het gewoon om mijn krachten in te delen. Zelfs op het einde bleef ik kalm toen ik Sweeck zag komen. Ik bleef het volle pond geven en het kwam goed".

Bij Sweeck was de ontgoocheling groot: "Misschien was ik wel de sterkste van de koers. Als je ziet welke kloof ik bijna dichtgereden heb. Ik heb er al mijn krachten ingestoken maar ik kwam net te kort. Jammer. Maar laat me toch maar tevreden zijn. Als eerstejaars tweede worden is verre van slecht".

Limburger Geerts was meer dan tevreden: "Op een plaats in de top-vijf had ik wel gehoopt, maar dit is helemaal schitterend. Vooral ook omdat ik het op een bepaald moment niet meer zag zitten. In de aanvangsfase had ik geprobeerd om De Vocht te volgen, maar ik was blijven hangen op een tiental seconden. In die fase heb ik me wat opgeblazen".