Opschorting militaire operaties voor vredesconferentie in Oost-Congo

De regering van de Democratische Republiek Congo heeft de militaire operaties in de oostelijke provincie Noord-Kivu opgeschort. Dat heeft het ministerie van Defensie officieel meegedeeld. Het leger staakt de operaties omdat zondag in Goma een vredesconferentie van start gaat.

Belga

Volgens minister van Defensie Chikez Diemu schort het leger zijn activiteiten op om de door de regering georganiseerde vredesconferentie voor Noord- en Zuid-Kivu in de best mogelijke omstandigheden te laten plaatsvinden. Sinds eind augustus vormt Noord-Kivu het decor van hevige gevechten tussen zo'n 25.000 regeringssoldaten en ongeveer 4.000 opstandige militairen die strijden aan de zijde van de dissidente generaal Laurent Nkunda.

Net als alle andere militieleiders in de woelige regio ontving Nkunda een uitnodiging een uitnodiging voor de vredesconferentie, die normaliter tot 14 januari zal duren. Naar verwachting zullen zeshonderd politici, militaire leiders en afgevaardigden van de civiele samenleving en de etnische gemeenschappen in Noord- en Zuid-Kivu deelnemen.