"Ik walg van de beslissing van de ITTF" zegt Saive

Jean-Michel Saive is absoluut niet gelukkig met de beslissing van de Internationale tafeltennisfederatie (ITTF), die het laatste wereldbekerklassement herzag ten voordele van de Zweed Jorgen Persson. Dat verklaarde Saive zaterdag aan Belga. Saive staat zo niet meer op de lijst van de twintig tafeltennissers die zich rechtstreeks plaatsen voor de Olympische Spelen van Peking, die vrijdag door de ITTF gepubliceerd werd.

Belga

"Wat ik voel? Ik walg van deze beslissing", stelde Jean-Michel Saive. Dinsdag 8 januari om 14u vergadert Saive samen met verantwoordelijken van de Belgische tafeltennisfederatie en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) in de gebouwen van het BOIC in Brussel. Daarna wordt besloten welke gevolgen er gegeven zullen worden aan deze

"Twee dagen na de Open van Zweden in november hoorde ik dat ik ex aequo stond met Persson. In december besliste de ITTF dan dat Persson en ik een testwedstrijd moesten spelen, dit wil zeggen dat ze ons dan ook als ex aequo beschouwden. Maar aangezien zowel de Zweedse als de Belgische federatie niet akkoord gingen, komt de ITTF nu plots op de proppen met een wereldranglijst die met tienden van een punt werkt, iets wat nog nooit gebeurd is. Wat helemaal onbegrijpelijk is, is dat de ITTF het klassement van 3 januari, waar ik nog gelijkstond met Persson, gewoon heeft laten verdwijnen", aldus een verbouwereerde Saive.

"Ik denk niet dat men mij persoonlijk wil schaden. Ik denk wel dat de Internationale Tafeltennisfederatie zo minst slecht mogelijk uit een situatie probeert te geraken en zo juridische stappen wil vermijden. De Zweedse en Belgische federaties werden al verwittigd dat de beslissing op dat gebied in orde is. Klaarblijkelijk wil de ITTF geen twee spelers op de twintigste plaats", stelde Saive.

"Er zijn echter nog genoeg plaatsen beschikbaar zodat zowel Persson, ik, als de ITTF een oplossing kunnen vinden zonder het gerecht erbij te betrekken. Het is echter ook mogelijk dat het Internationaal Sporttribunaal TAS erbij betrokken wordt", verduidelijkte de 38-jarige tafeltennisser. "Dinsdag weten we meer. Ik ben wel blij dat zowel het BOIC als de Belgische tafeltennisfederatie mij wil verdedigen en dat ze allebei vinden dat deze zaak niet correct is. Een oplossing zal er dinsdag niet uit de bus komen, maar we weten dan wel meer", aldus Saive. "Toen ik het nieuws vernam, was ik behoorlijk onder de indruk. Sommigen wisten het al voor de wedstrijd van gisteren vrijdag in de Champions League, maar hebben me het pas nadien verteld. Dit is toch hallucinant. Normaal gezien belt Persson me zaterdagavond. Ik weet niet wat hij van plan is, maar hij zal zich zeker en vast slecht voelen ten opzichte van mij", besloot Saive.