"Laat Palestijns kopstuk vrij in ruil voor Shalit"

De Israëlische onderminister van defensie Matan Vilnai heeft zich zaterdag bereid getoond om de meest prominente Palestijnse gevangene, Fatah-leider Marwan Barghouti, vrij te laten in ruil voor de uitlevering van de in juni 2006 ontvoerde Israëlische soldaat Gilad Shalit.

AP Ned

Al eerder hadden Israëlische politici zich uitgesproken voor de vrijlating van Barghouti, die is getipt als opvolger van de gematigde Palestijnse president Mahmoud Abbas. Hij is ongekend populair en wordt gezien als een figuur die het in zich heeft om het verdeelde Palestijnse volk te verenigen, een belangrijke factor in het regionale vredesproces. Hij zit in Israël een straf uit van vijfmaal levenslang voor het beramen van de moord op vier Israëliërs en een Griekse monnik op de Westoever.

Officieel geldt in Israël het beleid om alleen Palestijnse gedetineerde vrij te laten die zich niet schuldig hebben gemaakt aan geweld tegen Israëliërs. Maar volgens Vilnai, die sprak op de radio, is daar al vele malen eerder van afgeweken. Hij zei dat het vrij krijgen van korporaal Shalit, die door aan Hamas gelieerde militanten in de Gazastrook wordt vastgehouden, wat hem betreft belangrijk genoeg is om van de principes af te wijken.

In Israël zitten rond de negenduizend Palestijnen gedetineerd. De vrijlating van gevangenen is een belangrijke kwestie in de Israëlisch-Palestijnse vredesonderhandelingen omdat veel Palestijnen een naaste achter Israëlische tralies hebben. Sinds juli zijn ongeveer 770 Palestijnse gevangenen in vrijheid gesteld, veel minder dan de Palestijnen hoopten.