Polen en Tsjechië blijven twijfelen over VS-raketschild

Polen heeft nog steeds niet ingestemd met het Amerikaanse voornemen, een gedeelte van het Europese luik van een VS-raketschild in Polen onder te brengen. Dat heeft de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski, zaterdag gezegd in een interview met de krant Gazeta Wyborcza. Ook Tsjechië, waar het andere deel van het raketschild zou worden ontplooid, krijgt de knoop niet doorgehakt.

Belga

Volgens Sikorski "voelt Polen zich niet bedreigd door Iran". "Schurkenstaten" als Iran zijn de officiële uitleg van Washington voor de noodzaak om een deel van het raketschild in Oost-Europa op te stellen. Onder andere Rusland is het daar niet mee eens. Maar als een goede bondgenoot om hulp vraagt, dan moet dit verzoek ernstig overwogen worden, aldus de Poolse minister, die geldt als uiterst pro-Amerikaans. De vorige regering, die van aarstconservatief Jaroslaw Kaczynski, stond vierkant achter het Amerikaans project en deed haar best, de zaak zo snel mogelijk uitgevoerd te krijgen. Enkele jaren geleden gold Polen nog als het boegbeeld van Donald Rumsfelds "Nieuw Europa". "De slechtse situatie zou zijn, dat Polen 'ja' zegt en daarvoor de politieke prijs betaalt, om later vast te stellen dat het schild niet wordt gebouwd doordat de nieuwe regering in Washington anders beslist", aldus Sikorski. De Poolse excellentie bekloeg zich erover dat Washington er nog steeds niet in geslaagd is, de Russische bezorgdheid over het project weg te nemen. Daarom overweegt Warschau direct overleg met Moskou. Slechtere relaties met Rusland zouden "een te hoge prijs" zijn voor het toelaten van het raketschild.

Ook in Tsjechië overheersen de twijfels. Volgende week komt de Poolse premier Donald Tusk er op bezoek om over het VS-raketschild te overleggen. Eind februari trekt de Tsjechische premier Mirek Topolanek naar Washington om hetzelfde thema bij president Bush aan te kaarten. Topolanek heeft al laten weten, de kwestie "gecoördineerd met Polen" aan te pakken. Topolanek wil duidelijkheid ter zake nog voor Bush het Witte Huis definitief verlaat. Washington zou het raketafweersysteem in Polen en de radarinstallatie in Tsjechië reeds in 2011 in dienst willen nemen.