Jean-Michel Saive toch niet rechtstreeks naar Spelen?

Het is best mogelijk dat tafeltennisser Jean-Michel Saive niet rechtstreeks geplaatst is voor de Olympische Spelen van Peking. Zowel Saive als de Zweed Jorgen Persson staan met hetzelfde puntenaantal op een gedeelde twintigste plaats op de wereldranglijst van januari, maar de Internationale Tafeltennisfederatie ITTF besliste nu om ook rekening te houden met de decimalen, en daardoor staat de 41-jarige Persson net iets hoger dan de 38-jarige Saive. Het klassement geeft één punt voorsprong voor de Zweed (11.958 tegenover 11.957), maakten de kranten La Meuse en Le Soir zaterdag bekend.

Belga

Beide spelers hadden al sinds december evenveel punten, en speelden geen wedstrijden meer die hun klassement konden wijzigen. Zowel Saive als Persson kunnen zich voor de zesde opeenvolgende keer plaatsen voor de Spelen.

De ITTF had voorzien om de eerste twintig spelers op de wereldranglijst van begin januari 2008 rechtstreeks naar de Olympische Spelen in Peking te sturen. Daarbij mogen wel maar twee spelers van hetzelfde land afgevaardigd worden. Er was geen oplossing voorzien voor moesten er twee spelers met hetzelfde aantal punten op de twintigste plaats staan.

De ITTF belegde op 10 december een vergadering in het Amerikaanse Palo Alto, en daar werd beslist dat de twee spelers die samen op de twintigste plaats stonden een barragewedstrijd moesten spelen. Die zou gespeeld worden op de vooravond van het Europees kwalificatietoernooi van het Franse Nantes (2-6 april). Saive en Persson gingen daar allebei echter niet mee akkoord, en werden daarin gesteund door hun federaties.

Daarom kwam de ITTF met een andere oplossing op de proppen en werd er beroep gedaan op tienden van een punt, die in werkelijkheid wel bestaan, maar "nooit gepubliceerd worden", verduidelijkt onze landgenoot André Damman, bij de ITTF voorzitter van de commissie van de klassementen, zaterdag in La Meuse. Saive heeft dan 11957,25 punten, 0,25 minder dan Persson (11.957,50 punten). De ITTF publiceerde inmiddels de lijst met de twintig rechtstreeks geplaatste spelers, en Persson bezet de twintigste en laatste plaats. Als de situatie zo blijft, moet Saive op de kwalificatietoernooien van Nantes (2-6 april) of Boedapest (8-11 mei) een plaats zien af te dwingen voor de Spelen van Peking.