Suharto's toestand kritiek

De gezondheidstoestand van de Indonesische oud-president Suharto is kritiek. Dat heeft president Susilo Bambang Yudhuyono zaterdag gezegd. De 86-jarige voormalige dictator werd vrijdag opgenomen in een ziekenhuis in de hoofdstad Jakarta nadat hij enkele dagen eerder ziek was geworden.

AP Ned

De gezondheid van Suharto verergerde vrijdagnacht. Volgens de artsen heeft hij een tweede pacemaker nodig en moet hij een operatie ondergaan, zei Yudhuyono. Kort na zijn opname zeiden de artsen nog dat Suharto's toestand niet levensbedreigend was.

Suharto, die 32 jaar lang het land met straffe hand leidde en in 1998 door een democratische hervormingsbeweging werd afgezet, werd de afgelopen jaren meermalen in het ziekenhuis opgenomen vanwege beroertes en inwendige bloedingen. Door de beroertes zou hij blijvende hersenbeschadiging en gedeeltelijk spraakverlies hebben opgelopen.

In november gaf hij een van zijn spaarzame interviews, nadat hij een aanklacht wegens smaad tegen Time Magazine had gewonnen. Het Amerikaanse blad moet hem en zijn familie 75 miljoen euro betalen. Suharto werd twee jaar na zijn afzetting aangeklaagd voor het verduisteren van ruim vierhonderd miljoen euro, maar de zaak werd wegens zijn slechte gezondheid opgeschort.