Opruimen giftige stoffen in Asse heeft tot zaterdagvoormiddag geduurd

Het opruimen van de giftige chemische stoffen die vrijdagmiddag waren vrijgekomen bij een fabrieksongeval in Asse, heeft tot zaterdagvoormiddag geduurd. Pas omstreeks 10.30 uur waren de brandweer en de Civiele bescherming klaar met het werk, zo laat de brandweer van Asse weten. Een uur eerder, rond 09.30 uur werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgelast en konden de omwonenden ramen en deuren openen.

Belga

Het ongeval gebeurde vrijdagmiddag bij het transportbedrijf Dandoy op de Assesteenweg. Een palet met vaten waarin chemische stoffen zaten, viel toen de stelling waarop het stond in elkaar zakte. De vaten sloegen lek waardoor de chemische stoffen zich vermengden en giftige dampen ontstonden. Een arbeider raakte door de dampen bevangen en moest naar het ziekenhuis worden gebracht. Zijn collega's bleven ongedeerd.

De brandweer van Asse en Opwijk en de Civiele Bescherming kwamen ter plaatse om het goedje op te ruimen. Daarvoor moesten de brandweerlui evenwel hermetisch gesloten pakken en zuurstofmaskers aantrekken en konden ze maximaal twintig minuten aan een stuk werken. Zelfs met versterking vanuit verschillende andere brandweerkorpsen duurde het de hele nacht voor de gelekte giftige stoffen opgeruimd waren en de beschadigde vaten verwijderd waren.

Al die tijd was in de gemeente het rampenplan van kracht en omwonenden moesten ramen en deuren sluiten. De Civiele Bescherming voerde continu metingen uit, maar buiten het gebouw werden op geen enkel moment verhoogde concentraties vastgesteld. Zaterdagochtend om 9.30 uur besliste de burgemeester dan ook het rampenplan af te blazen.

Na de opruimingswerken door brandweer en Civiele Bescherming liet de burgemeester het bedrijfsgebouw ook administratief verzegelen. Vanaf maandag zal een gespecialiseerde firma ter plaatse komen om de producten die in overmaatse vaten opgeslagen zijn te verwijderen en af te voeren voor vernietiging en om het bedrijfsgebouw volledig te reinigen.