Kibaki akkoord met regering van nationale eenheid in Kenia

De Keniaanse president Mwai Kibaki heeft zaterdag na een onderhoud met de Amerikaanse viceminister van buitenlandse zaken voor Afrika, Jendayi Frazer, gezegd "bereid" te zijn een "regering van nationale eenheid" te vormen, aldus een communiqué van de president.

Belga

Volgens het officiële communiqué wil Kibaki een regering van nationale eenheid, niet alleen om de eenheid tussen de Kenianen te herstellen, maar ook om bij te dragen tot het "genezings- en verzoeningsproces" in zijn land. De oppositie heeft de herverkiezing op 27 december van Kibaki verworpen.

De BBC voegt eraan toe dat Frazer de Keniaanse president had aangeraden de oppositie de hand te reiken om een einde te maken aan het geweld dat al meer dan 360 mensenlevens heeft gekost. Ook heeft de topdiplomate alle betrokken partijen opgeroepen om een dialoog aan te gaan als uitweg voor de crisis. Nog volgens de Britse openbare omroep heeft Frazer voor haar onderhoud met Kibaki ook oppositieleider Raila Odinga ontmoet. Die blijft op het standpunt dat Kibaki moet aftreden en dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. Odinga wil niet onderhandelen met de president.