Portugese politie wil knuffel Maddie terug

In het kader van een nieuwe speurtocht naar bewijzen tegen de ouders, wil de Portugese politie een knuffel van het verdwenen Britse meisje Madeleine McCann opnieuw in beslag nemen, zo heeft de Britse krant Daily Mail zaterdag bericht.

Belga

Madeleine McCann verdween op bijna vierjarige leeftijd op 3 mei uit het vakantieappartement van haar ouders in Praia da Luz, in de Portugese Algarve. Het onderzoek naar het verdwenen meisje heeft nog zo goed als niets opgeleverd. Toch zijn haar vader en moeder, Gerry en Kate McCann, formele verdachten, net als de vlakbij het vakantiecomplex wonende Brit Robert Murat.

Volgens de Daily Mail zoeken de Portugese speurders nu naar nieuwe bewijzen tegen de McCanns. Zo willen ze de favoriete knuffel van de peuter opnieuw onderzoeken, net als het dagboek van Kate McCann, de laptop van het paar en private briefwisseling. Speurhonden zouden een "lijkgeur" aan de knuffelkat hebben waargenomen. De speurders hebben zich afgevraagd waarom de moeder zo gehecht is aan het speelgoedje en toch heeft toegestaan dat het werd gewassen.

De krant leidt uit de nieuwe ontwikkelingen af dat de politie hoopt de ouders te kunnen aanklagen, want zij blijven de hoofdverdachten in de zaak. Mogelijk worden ze beschuldigd van onvrijwillige doodslag, doodslag door onoplettendheid, het verbergen van het lijkje of het faken van een verdwijning om de dood van het kind weg te moffelen.

Ook heeft de Britse politie volgens de Mail een formeel verzoek van de Portugese collega's gekregen om de zeven vrienden opnieuw te ondervragen waarmee de McCanns in een tapasbar tafelden toen de kleuter verdween.

Volgens het Britse televisiestation SkyNews heeft een Ierse toerist ondertussen de verdenkingen tegen Murat als de man die op 3 mei een kind zou hebben weggedragen, weggenomen. De toerist zou tegen de mysterieuze man zijn gebotst, maar is er zeker van dat het niet Murat was.