Sea Launch probeert het op 15 januari opnieuw

Sea Launch probeert, na de mislukte campagne in november, op 15 januari opnieuw een Arabische telecomsatelliet te lanceren, zo heeft het internationale lanceerbedrijf bekendgemaakt.

Belga

Sea Launch is een gedurfd internationaal project waarbij een opgewaardeerde Russisch-Oekraïense Zenith-raket vanop een omgebouwd olieplatform, dobberend in de Stille Oceaan en op de Evenaar, met commerciële satellieten wordt gelanceerd. Op 30 januari explodeerde zo'n Zenith-3L op het platform, vlak na ontsteking van de motoren. Oorzaak was een defect in de turbopomp voor vloeibare zuurstof in de hoofdmotor.

De schade is inmiddels hersteld, in die mate dat een lancering weer mogelijk wordt. De eerstvolgende had op 13 november moeten plaatsvinden, maar werd al herhaaldelijk afgeblazen omwille van slecht weer en slechte condities op zee. Sea Launch probeert het opnieuw op 15 januari, om 12.49 uur Belgische tijd.

De nuttige lading bestaat uit de door Boeing gebouwde Arabische Thuraya-3 telecomsatelliet. De partners in Sea Launch zijn de Amerikaanse raket- en satellietbouwer Boeing, de Russische raketbouwer Energija, de Noors-Britse scheepsbouwer Kvaerner en de Oekraïense ruimtevaartbedrijven Joesmasj en Joesnoje. Door te lanceren vanop de Evenaar kan de Zenith zwaardere satellieten naar een geostationaire baan brengen.