"We moeten een compromis Noord-Zuid aandurven" zegt Van Rompuy

Voormalig koninklijk verkenner Herman Van Rompuy (CD&V) voorziet geen grote omwentelingen na drie maanden interim-regering en heeft vertrouwen wat betreft het institutionele. Dat zegt hij zaterdag in Le Soir.

Belga

Herman Van Rompuy (CD&V) herinnert er aan dat hij altijd heeft geloofd in een tripartite voor een staatshervorming. In zijn ogen is de totstandkoming van de interim-regering een echte opluchting, omdat die het gevoel van stabiliteit geeft, zowel in binnen- als in buitenland.

"Ik denk niet dat er grote veranderingen komen na 23 maart, de datum waarop de interim-regering de fakkel doorgeeft aan een definitieve regering, omdat we van een meerderheid van 81 naar 101 zetels zijn gegaan", aldus de politicus.

Volgens Van Rompuy zijn we sinds de verkiezingen in juni heel wat tijd verloren en "uiteindelijk uitgeput en wanhopig" teruggekeerd naar de nota van Jean-Luc Dehaene van afgelopen zomer. Die had het over een raad van wijzen voor de staatshervorming. De politicus zegt dat de grootste zorg nu het socio-economische programma is. Ook de budgettaire politiek voor de rest van de legislatuur blijft een moeilijk thema.

Het institutionele dossier wordt daarentegen volgens Van Rompuy makkelijker omdat men met een tweederdemeerderheid vanuit de grond van de zaak kan discussiëren. Hij nodigde de Franstaligen uit om te "durven hervormen".