Man die bommeldingen deed aangehouden

De man die vrijdagavond meldde dat er bommen lagen in verschillende Belgische treinstations en het Atomium, is geïdentificeerd. Het gaat om een psychiatrische 33-jarige patiënt die in een instelling in Bierbeek verblijft.

ecoolen

Het was vanuit die instelling dat hij met een gsm de hulpdiensten belde en de bommeldingen deed. Dat meldt het Leuvense parket. Op valse bommeldingen staan zware straffen maar het is nog niet duidelijk of de beller toerekeningsvatbaar was toen hij de telefoontjes pleegde.

De 33-jarige man belde vrijdagavond omstreeks 19.00 uur de hulpdiensten met de melding dat het terreurnetwerk al-Qaida bommen had gelegd in de treinstations van Leuven, Antwerpen-Centraal, Gent Sint-Pieters en Brussel-Centraal, alsook in enkele busstations en het Atomium. Het station van Gent Sint-Pieters werd niet afgesloten terwijl de politie het gebouw doorzocht, maar de drie andere treinstations wel.

Dat veroorzaakte grote hinder voor het spoorverkeer. Zo was de noord-zuidas in Brussel een klein half uur onderbroken en moesten alle treinen naar Antwerpen stoppen in Berchem. Pas na 21.00 uur kon het treinverkeer hernemen, weliswaar met vertragingen tot een uur.

De federale politie van Leuven had ondertussen het onderzoek naar de anonieme beller geopend en dat leidde hen naar een psychiatrische instelling in Bierbeek. Daar konden de speurders omstreeks 01.00 uur de beller identificeren en oppakken.

Zaterdagnamiddag heeft de Leuvense onderzoeksrechter dan beslist hem aan te houden. Het verdere onderzoek zal zich nu toespitsen op de persoonlijkheid en de psychische toestand van de man. Voor de valse bommeldingen riskeert hij een gevangenisstraf van drie maanden tot twee jaar en een boete maar als hij ontoerekeningsvatbaar zou blijken te zijn, kan hij niet gestraft worden.

65uur vertraging

Het treinverkeer heeft door de valse bommeldingen van vrijdagavond in totaal 4.000 minuten of 65 uren vertraging opgelopen. Dat meldt Infrabel, de infrastructuurbeheerder van de Belgische spoorwegen. De hinder was het ergst in Leuven en in Antwerpen-Centraal en bleef relatief beperkt in Brussel-Centraal en Gent Sint-Pieters. Infrabel overweegt om zich burgerlijke partij te stellen tegen de man die de meldingen deed.

Door de valse bommeldingen moest Infrabel een veertigtal treinen afschaffen of hun traject beperken. Tweehonderd andere liepen vertragingen op die in totaal 4.000 minuten of 65 uren bedroegen. De hinder was merkbaar van 19.00 uur, toen de eerste bommelding binnenliep, tot middernacht, toen de treindiensten op hun einde liepen.

Leuven ondervond als knooppunt voor Brussel, Limburg en Luik de meeste hinder, gevolgd door Antwerpen-Centraal, dat een uur lang ontruimd was. In Brussel lag het treinverkeer op de noord-zuidas een klein half uur stil en in Gent kon het treinverkeer min of meer zijn gang gaan terwijl het station werd doorzocht.

Volgens Infrabel is het nog niet mogelijk om een cijfer te kleven op de schade. "Vertragingen zijn niet zomaar om te zetten in financiële cijfers", zegt woordvoerder Frédéric Petit. "De incidenten van vrijdagavond betekenen voor ons natuurlijk wel een exploitatieverlies. We proberen nu de gevolgen in kaart te brengen en zullen het dossier dan overmaken aan onze juridische diensten om te beslissen welke stappen we nemen. Eventueel zullen we ons burgerlijke partij stellen om de schade te verhalen op de verantwoordelijke, maar die beslissing zal pas later vallen."