Een op vijf horecazaken overtrad rookverbod

Het rookverbod in horecazaken die vooral eten serveren, is ruim een jaar van kracht. Vooral in de tweede helft van 2007 stelden de controleurs van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) minder overtredingen vast.

Belga

Sinds een dik jaar mag er niet meer gerookt worden in restaurants, tenzij in een aparte rookruimte. De nieuwe wet lokte begin 2007 heel wat tegenkanting en daarmee gepaard gaande overtredingen uit, maar de situatie stabiliseerde in de loop van het jaar.

"De inspectiediensten van de FOD Volksgezondheid hebben alles bijeen zo'n 12.000 controles uitgevoerd", verklaart Inge Jooris, woordvoerster van het FAVV, dat de controles organiseert. De resultaten? Een op de 4,8 zaken bleek bij een eerste controle niet in orde, maar het gros had zich aangepast bij het tweede bezoek van de inspectie. "Er is slechts een honderdtal pv's opgemaakt, wat wil zeggen dat de horeca uiteindelijk goed meewerkt", aldus Jooris.

In 2008 zakt de verhoogde frequentie een beetje terug. "We hernemen het normale schema en gaan nu niet plots de boeman uithangen omdat er een jaar voorbij is. De horeca weet nu wel waar ze aan toe zijn."