"Meer middelen tegen terreur" zegt Dewael

De minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael (Open VLD), wil politie- en veiligheidsdiensten meer bevoegdheden geven in de strijd tegen terreur.

Belga

"De Staatsveiligheid mag nog altijd geen telefoons afluisteren. Een wetsontwerp om dat te regelen, raakte tijdens het einde van de vorige legislatuur niet meer goedgekeurd. Ik ga er na samenspraak met mijn collega Jo Vandeurzen op aandringen dat dat in de volgende drie maanden wel bij hoogdringendheid gebeurt."

Dewael vraagt dat ook de politiediensten meer mogelijkheden zouden krijgen bij het toepassen van speciale politietechnieken. "Dat wil niet zeggen dat we carte blanche geven aan de veiligheidsdiensten. Er moet controle van de magistratuur blijven." Dewael wil in het parlement ook het debat opnieuw lanceren over het buiten de wet stellen van sommige organisaties zoals DHKP/C en Blood and Honour.

"En we moeten iets doen aan de radicalisering in onze gevangenissen waar figuren als Nizar Trabelsi als helden worden beschouwd door mede-gedetineerden. Voor dat type van gedetineerden moeten een special regime komen. Waarom niet een supergevangenis voor de allergevaarlijksten? "