Bibliothecaris verlaat boeken

Tony Brems hangt zijn bibliothecarisjas vandaag, zaterdag aan de haak. Op al die jaren heeft hij zeker zijn verdienste gehad. Zo bracht hij bestaande en nieuwe informatiedragers korter bij de gebruikers. Zijn pensionering heeft alvast wel één voordeel. Eindelijk heeft hij meer tijd voor zijn passie: het verzamelen van wijnetiketten.

Tony Brems is sinds 1983 actief in de bibliotheek in de Schoolweg. ”Daarvoor werkte ik als personeelsadministrator in het KTA in Hoboken. Tussendoor studeerde ik bij en net geen tien jaar geleden volgde ik Willy Van den Brande op als bibliothecaris”, vertelt Tony Brems. Zijn bibliotheekverhaal startte nochtans minder plezierig. ”Ik kreeg de niet zo leuke taak om de zes filialen naast de hoofdbibliotheek in Willebroek te sluiten en alles te centraliseren in de hoofdbib. Het was niet meteen een populaire, maar wel levensnoodzakelijke maatregel voor de bib in zijn geheel”, zegt hij. De

lagere scholen wat verderop kregen een op maat gesneden bibliotheekoplossing.

Zijn belangrijkste verwezenlijking was om via grote en kleine maatregelen, zoals de grotere leeszaal en het gebruik van internet, alle informatiedragers meer in de kijker te plaatsen en ze binnen handbereik van elke gebruiker te brengen. ”Ik ben ook erg tevreden over het oprichten van de afdelingen Heemkunde, Genealogie en recent de opening van het Cultuurhistorisch Archief”, zegt hij. Een en ander was ook mogelijk dankzij het systeem van vrijwilligers dat voor het eerst met succes in de bib werd uitgewerkt.

Voor Tony Brems wacht zeker niet het zwarte gat. ”We gaan met de collega’s uiteten met de trein naar Bornem. Als dit hoofdstuk is afgesloten, heb ik tijd zat voor de verschillende verenigingen waarvan ik lid ben en voor mijn hobby of zeg maar passie: wijnetiketten verzamelen. Ik schuim daarvoor zelfs internationale beurzen af. Verder behoren reizen, uiteten gaan en het onderhoud van de tuin tot mijn favorieten." De opvolging van Tony Brems is via een examen tussen twee bibliotheekmedewerkers van Willebroek beslecht.

Sandra Segers (37) stapt in de voetsporen van Tony Brems op maandag 7 januari als waarnemend bibliothecaresse. Ze krijgt die titel op 1 maart officieel, wanneer Tony Brems die dag met pensioen gaat. Jan BOEY

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio