”Tijdens Dire Straits viel elektriciteit uit”

De Herenhoutse concertzaal Lux verdient met optredens van U2 of Dire Straits een plaats in de rockannalen. Twee dj’s draaien op de Maffe Fuif uitsluitend muziek van bands die ooit in Lux concerteerden.

Herenthout

Platenruiters Jef Aerts en ­Patrick Meuris jagen zaterdag door de bassen alleen muziek die ooit in Lux weerklonk. The Cure, Dire Straits, U2, Nena Hagen, Orchestral Ma­noeuvres in the Dark, Doe Maar, … de lijst muzikanten die het Herenthoutse podium beklom, is indrukwekkend lang.

“Het succes van Lux was een samenloop van omstandigheden. Vooreerst was de tijdsgeest ideaal. De punkmentaliteit zorgde ervoor dat heel wat groepen voor een prikje optraden. Daarnaast waren de veiligheidsvoorschriften minder strikt. Dansen op de balustrade van het balkon kon toen. Tot slot waren de organiserende MAF-Brothers een bende initiatiefrijke gasten. De naam van onze Maffe Fuif verwijst naar hen”, verklaart Jef die zelf herinneringen koestert.

“Ik herinner me vooral details. Zo weet ik dat tijdens een optreden van Madness kapper Louis op het podium zat. Hij gaf jonge gasten een ’coupe chipmunk’. Wat erop neerkomt dat hij kerels uit het publiek kaal schoor. Met het concert van Gerry Rafferty stalen onverlaten mijn fiets. Toen Dire Straits van jetje gaven, viel de elektriciteit uit. Dat was typisch voor zaal Lux maar belemmerde geenszins de sfeer.”

Basketschoenen

Ook bij Patrick komen de sappige anekdotes boven. “De zanger van Fischer Z smeet na het optreden zijn basketschoenen weg. Ik haalde ze uit de vuilnisbak en herstelde ze. Maandenlang liep ik nog met die oude dingen aan mijn voeten. Kon me weinig schelen. Het waren tenslotte de schoenen van John Watts.”

Zoals tegenwoordig in elke club een resident-dj draait, speelde in Lux een huisbandje. “The Scene, Gorky, Urbanus, Noordkaap en noem maar op. Nederlandstalige artiesten waren meer dan welkom. Maar De Kreuners waren kind aan huis. Ze traden aan in ontzettend veel voorprogramma’s. De MAF-Brothers steunden Walter en co zelfs voor hun eerste singles. Het verhaal gaat dat ze ten dans speelden op het huwelijksfeest van organisator Gust Spruyt”, besluit Jef.

De tijd van toen herleeft op de Maffe Fuif, zaterdag 5 januari in café Titanic vanaf 21u. Toegang is gratis.

Stefan LAENEN

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio