Manusje-van-alles neemt afscheid van sporthal

Op 1 januari is Jan Van Gestel gestopt met werken voor de gemeente. Niet opmerkelijk op het eerste gezicht, maar ’Janneke van de sporthal’ was meer dan achttien jaar toezichter in de gemeentelijke sporthal. Zijn takenpakket bevatte veel meer dan alleen maar zaalwachter zijn. Hij ving soms wel tweehonderd kinderen op in de hal.

Al vanaf de opening van de sporthal in 1989 werkte Jan Van Gestel voor de gemeente. ”Maar ik was al veel langer actief in de sport”, merkt zaalwachter Jan op. ”Jarenlang stond ik klaar voor Volleybalclub Retie. Ik was terreinafgevaardigde, maakte de kleedkamers in orde en vervoerde jeugdspelers naar de sporthallen van Dessel en Turnhout. Mijn overstap naar de nieuwe Retiese hal was dan ook vanzelfsprekend.”

“In het begin moesten we zoeken naar het doen naleven van de correcte afspraken. Zo zette mijn collega Charel ooit een volledige ploeg uit de zaal, omdat de zwarte zolen van hun sportschoenen niet kleurvast waren. Maar na een tijdje verliep alles veel vlotter. Ik was streng voor iedereen. Maar steeds had ik een goede verstandhouding met de meeste sportclubs. Heel dikwijls maakte ik de terreinen al op voorhand klaar, zette ik het sportmateriaal gereed. Ongevraagd, maar met veel plezier.”

Babysit

In de loop der jaren breidde het takenpakket van technische beambte van de sporthal fors uit. Het werd echt wel meer dan louter toezicht houden op de goede orde van de sportacti­viteiten.

”Wij deden eigenlijk alles”, lacht Jan Van Gestel. ”Lampen vervangen, kleedkamers poetsen, de verwarming repareren en zelfs een lekkend dak dichten. Maar oo begeleidden we activiteiten die de gemeentelijke sportdienst tijdens de vakantie organiseert, zoals het schaatsen, skiën en zwemmen. Ooit mocht ik de hele dag mee naar Bobbejaanland. Mijn collega’s deden ondertussen de grote schoonmaak in de sporthal!”, lacht Jan.

“Maar het meeste genoot ik van de binnenspeeltuin. Soms ontvingen we meer dan 200 kinderen in de sporthal. Dan speelde ik vaak mee. Die speeltuin en vooral de kinderen mis ik het meest. Geregeld was ik op die dagen zelfs babysit!”

Samen met zijn broers stort manusje-van-alles Jan zich nu volop op de duivensport. Hij blijft in de sportwereld, dus. ”Ook voor Volleybalclub Retie blijf ik actief”, vertelt Jan nog. ”Zelf heb ik nooit aan sport gedaan. Maar als je bedenkt hoeveel rondjes ik in ’mijn’ sporthal heb gedaan, voel ik me toch wel een beetje sportman!”

Frank STOFFELEN

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio