Verkleumde leguanen vallen in Miami uit de bomen

De ongebruikelijk scherpe daling van de temperaturen deze week in Miami (Florida), geeft in de parken aan de stadsrand aanleiding tot ongewone taferelen. Door kou verkleumde leguanen vallen bij bosjes voor dood uit de bomen.

Belga

In parken als Bill Baggs en Crandon in Key Biscayne worden voorbijgangers geconfronteerd met reptielen die voor dood tegen de grond smakken. Stadsarbeiders verzamelen de dieren en leggen ze in de zon om op te warmen.

De leguaan is een koudbloedig reptiel dat nood heeft aan een temperatuur boven 23 graden Celsius. De dieren voelen zich het best als het kwik 35 graden aanwijst. Woensdag en donderdag daalde de termometer in een aantal zones in Florida echter tot 4 of 5 graden Celsius. Bij die temperaturen worden de dieren verlamd: hun lichaam komt volledig tot rust en enkel hun hart blijft kloppen, aldus Perran Ross van de universiteit van Florida. "Een aantal dieren komen die shock niet te boven en sterven. Anderen kunnen in de zon hun lichaam terug opwarmen".

De tropische liguanen zijn geen oorspronkelijke bewoners van Zuid-Florida, maar werden ingevoerd uit Mexico en Centraal-Amerika.