American Airlines voorziet vliegtuigen van raketafweersysteem

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines gaat dit voorjaar als test een aantal passagiersvliegtuigen voorzien van een raketafweersysteem. Dat heeft een woordvoerder vrijdag bekendgemaakt. Het vormt de laatste fase in een verkenningstraject van de maatschappij om te zien of ze haar toestellen op deze wijze tegen een aanval kan beschermen.

AP Ned

Maximaal drie Boeings 767-200 worden vanaf april voorzien van het afweersysteem, Jeteye genaamd. Aan de onderzijde van de romp komt een apparaat te hangen, dat de warmte meet van naderende raketten en vervolgens het besturingssysteem van de raket met een welgemikte laserstraal uitschakelt. De Britse wapenfabrikant BAE Systems werkt mee aan het onderzoek. Een BAE-directeur zei dat het tussen de 340.000 en 680.000 euro per vliegtuig gaat kosten om het systeem te installeren.

Het Amerikaanse Congres stelde twintig miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar het beveiligen van vliegtuigen tegen aanvallen van buitenaf. Gevreesd wordt dat terroristen in de toekomst passagiersvliegtuigen zullen bestoken met raketten die vanaf de schouder worden gelanceerd.