Kosovaars parlement houdt verplicht nummertje

Het parlement van de afscheidingsgezinde Zuid-Servische provincie Kosovo heeft vrijdag een korte, maar verplichte zitting gehouden. Zowel over het vormen van een nieuwe regering als het kiezen van een nieuwe parlementsvoorzitter bestaat (nog) geen eensgezindheid. Daardoor werd de zitting na een half uurtje tot volgende woensdag verdaagd, en werd meteen de plicht vervuld: de zitting was, enkele weken na de verkiezingen, grondwettelijk verplicht. Zonder zitting zouden de Kosovaren verplicht zijn, nieuwe verkiezingen te houden.

Belga

De parlementsverkiezingen van midden november werden gewonnen door gewezen UCK-rebel en generaal Hashim 'de slang' Thaci en diens Democratische Partij van Kosovo (PDK). Verwacht werd dat Thaci probleemloos een coalitie zou smeden met de Democratische Liga van Kosovo (LDK), de partij van wijlen Ibrahim Rugova en van huidig president Fatmir Sejdiu. De PDK heeft 37 zetels in het 120 zitjes tellende parlement, de LDK 25.

Om, zoals al lang aangekondigd, de onafhankelijkheid uit te roepen (en daardoor VN-Resolutie 1244 te overtreden), heeft Kosovo eerst een regering nodig. Blijkbaar is het water tussen PDK en LDK nog een beetje diep, omdat Thaci -hoewel die zelf ook niet bepaald een onbesproken verleden heeft- weigert sommige gewezen LDK-ministers opnieuw in de regering op te nemen. Thaci beschuldigt hen van corruptie.

Kosovo geldt, op economisch gebied, als het 'zwarte gat' van Europa. Enkel de zwarte economie (mensen- en drugshandel) en de militaire economie rond Camp Bondsteel draait er. De Albanese Kosovaren hopen met de onafhankelijkheid op een serieuze financiële injectie vanwege, in het bijzonder, de Europese Unie.

Na etnische zuiveringen van Serviërs, zigeuners, Joden en Egyptenaren vormen de etnisch Albanezen ongeveer 90 procent van de Kosovaarse bevolking. Albanië claimt Kosovo al sinds 1878 als deel van zijn grondgebied.