Bericht Al-Qaeda aan oorsprong afgelasting Dakar

Een boodschap van Al-Qaeda van 29 december ligt aan de oorsprong van de afgelasting van de Dakar 2008, waarvan zes etappes in Mauritanië zouden gereden moeten worden. Dat raakte vrijdag in Parijs bekend.

Belga

De exacte inhoud van het bericht, de datum ervan en het kanaal waarlangs de informatie gegeven werd, werden niet bekendgemaakt. De boodschap bevestigde de "wil en de mogelijkheden van bepaalde groepen gelinkt aan Al Qaeda om Fransen in Mauritanië te kwetsen", klonk het.

Etienne Lavigne, de directeur van de Dakar, bevestigde vrijdag in Lissabon dat de Dakar 2008 afgelast werd omwille van het "onveiligheidsklimaat dat sinds een achttal dagen na de aanslag op vier Franse toeristen in Mauritanië heerste".

In zijn communiqué heeft de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda (BAQMI, ex-GSPC) kritiek op de samenwerking van Mauritanië met de "Kruisvaarders, de afvalligen en de ongelovigen".

Volgens de Franse geheime dienst telt deze groep 500 gewapende mannen, waarvan 400 in Algerije en een honderdtal verspreid over Mauritanië, Mali en Niger. Nog volgens de geheime dienst werden er de voorbije weken enkele telefoongesprekken van Al-Qaeda onderschept waarin sprake was van geplande aanvallen tegen Fransen in regio's in Mauritanië waar de Dakar 2008 passeerde.

Bekijk ook deze videoreportage.