ETA spiegelt zich aan 'Kosovo'

De separatistische Baskische organisatie ETA roept het voorbeeld in van Kosovo, de Zuid-Servische provincie die eenzijdig haar onafhankelijkheid wil uitroepen, om de onafhankelijkheid van Baskenland jegens de Spaanse staat te debiteren. De gewapende organisatie, momenteel door de EU gecatalogeerd als terreurbeweging, doet dit in een zaterdag in de Baskische krant Gara te verschijnen interview.

Belga

De strijd van Baskenland en Vrijheid is "geen utopie", en om dat te staven verwijst de organisatie naar het Kosovaarse onafhankelijkheidsstreven, maar ook dat van Schotland. Over hoe en met wie het interview is gehouden, geeft de redactie van Gara geen enkele toelichting. Gara is een krant die wel vaker als spreekbuis dient voor een boodschap of communiqué van de ETA. Het Baskische volk "heeft het recht op zijn eigen ontwikkeling", zegt de separatistische beweging nog.

In het geval van Kosovo staan zowel de VS als een resem EU-landen pal achter de separatistische verzuchtingen van de Albanese Kosovaren. Overigens hebben ook de Kosovaarse gewapende separatisten van het UCK (de voorloper van de huidige regeringspartij) een tijdje op de Europese terreurlijst gestaan. In Schotland heeft de Scottish Nationalist Party (SNP), grote overwinnaar bij de verkiezingen voor het regionale parlement in mei, beloofd in 2010 een referendum te houden over Schotse onafhankelijkheid. Hoewel de laatste twee Britse premiers zelf Schotten zijn (Tony Blair, Gordon Brown), is Londen vierkant tegen dit initiatief.

In het net als Schotland al goeddeels autonome Spaans Baskenland overweegt de Baskische regeringsleider Juan José Ibarretxe, omschreven als een gematigd nationalist, tegen 2010 twee plaatselijke volksraadplegingen te houden en het definitieve recht te verwerven dat de Basken "vrijelijk" over hun eigen toekomst mogen beschikken. Ook hier is de centrale regering in Madrid onder leiding van sociaaldemocraat José Luis Rodriguez Zapatero mordicus tegen. Zapatero zocht bij het begin van zijn ambstermijn nog de dialoog met de ETA, maar is daar op teruggekomen, mede omdat de oppositionele Volkspartij (PP) garen trachtte te spinnen van deze dialoog "met de terreur". Andere reden voor Zapatero's koerswissel is het opzeggen door de ETA van haar eenzijdig uitgeroepen bestand.