Meerdere grote stations ontruimd na bommeldingen - update

In de vier getroffen treinstations is het spoorverkeer inmiddels hernomen. In Leuven hervatte het verkeer omstreeks 20.25 uur over vier sporen, in Brussel ging de Noord-Zuidverbinding om 20.10 terug open na 25 minuten onderbreking.

Belga

BR>

In Gent Sint-Pieters bleef continu treinverkeer. Antwerpen-Centraal hervatte als laatste om 21.05 uur na een volledige ontruiming. Dat meldt Infrabel. De infrastructuurbeheerder verwacht in de getroffen zones vertragingen van een half uur tot een uur voor de rest van de avond.

In Leuven was om 19.00 uur een bommelding binnengelopen bij de lokale brandweer. Een onbekende beller meldde dat in het station of in de stationsbuurt een bom zou ontploffen. Daarop besloten de lokale politie en de spoorwegpolitie om het station te ontruimen en te doorzoeken. Bij die zoekactie vonden de agenten een verdacht pakket op een van de perrons. De ontmijningsdienst van het leger (DOVO) kwam het pak onderzoeken. Ondertussen kon het treinverkeer hernemen omstreeks 20.25 uur op 4 sporen.

Terwijl in Leuven het station werd doorzocht, liepen ook in Brussel-Centraal, Antwerpen-Centraal en Gent Sint-Pieters bommeldingen binnen. In Gent werd het treinverkeer niet stilgelegd terwijl de politie het station doorzocht, maar zowel in Brussel als in Antwerpen was dat wel het geval vanaf 19.45 uur.

Een klein half uur later, om 20.10 uur, kon het verkeer in Brussel-Centraal hernemen. Al die tijd had het verkeer op de Noord-Zuidverbinding stilgelegen.

Als laatste station hervatte Antwerpen-Centraal om 21.05 uur, na een sweeping op alle verdiepingen. Dat leverde niets op. Het federaal parket onderzoekt de zaak.

Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken gaat uit van kwaadwillige bedoelingen van de beller en legt geen directe link met de afgekondigde terreurdreiging.