Obama spreekt jeugd aan, Huckabee kerkgangers

In Washington is vrijdag de analyse gemaakt van de overwinning van Barack Obama in de voorverkiezingen in Iowa. Volgens deskundigen is hij er vooral in geslaagd jongeren te motiveren en sensibiliseren.

Belga

De analisten spreken van een recordopkomst in Iowa - meer dan 200.000- om de partijkandidaten voor het presidentschap te kiezen. Terwijl senator Obama, die de eerste Afro-Amerikaanse president van de VS wil worden, zich voorbereidt op de nieuwe voorverkiezingen in New Hampshire dinsdag, was het stof over zijn ruime overwinning nog niet gaan liggen. Obama haalde 38 procent van de stemmen, zijn rivaal John Edwards 30 procent en Hillary Clinon strandde slechts op de derde plaats, nadat ze maanden aan de top had gestaan van de polls in Iowa. Obama heeft volgens de politieke waarnemers de meeste "nieuwe" kiezers gerekruteerd, die voor het eerst hun stem uitbrachten.

Ze merkten ook op dat Obama onafhankelijke stemmers kon overtuigen, die 20 procent uitmaakten van zijn electoraat in Iowa. Hij rijfde 41 procent van dat potentieel binnen, aldus CNN, dat hem in een sterke positie plaatst voor New Hampshire, waar 40 procent van de kiezers onafhankelijk is. Niet alle staten staan evenwel toe dat onafhankelijken deelnemen aan de primaries voor de presidentsverkiezingen.

Clinton had gehoopt op de steun van vrouwelijke kiezers, maar zag die hoop donderdag verdampen. De voormalige first lady, die 60 is, kreeg enkel de meerderheid van de stemmen bij oudere vrouwen. Bij vrouwen van middelbare leeftijd kwam ze op de tweede plaats en jonge vrouwen verkozen Obama en Edwards boven Clinton.

Republikein Huckabee, een voormalig gouverneur en doopsgezinde dominee, behaalde de overwinning voor zijn partij in Iowa met 34 procent. Hij kon vooral de zestig procent bekeerde evangelische christenen overtuigen, aldus NBC News. De echte test voor Huckabee wordt New Hampshire, waar de kiezers minder religieus zijn. Maar Huckabee's succes gaat verder dan die "religiositeit": de man scoort ook met een overtuigend verhaal van economisch populisme.

Het publiek in Iowa blijkt met deze resultaten gekozen te hebben voor vernieuwing. Want de 52-jarige christelijke Huckabee moet het bij de Republikeinen opnemen tegen zwaargewichten als Rudolph Giuliani en John McCain. En de 46-jarige Obama, die nog maar sinds 2005 senator is, is een van de minst ervaren Democraten in de race naar de presidentsverkiezingen. De voorbije weken was overigens een heuse smeercampagne tegen hem gevoerd, met aantijgingen van drugsgebruik, zijn "islamitische afkomst" en zijn niet-blanke identiteit.

Bij beide partijen draaide Iowa aldus uit op een nederlaag voor het 'establishment', dat zich opmaakte voor een eindduel tussen de 'gevestigde waarden' Clinton en Giuliani. Huckabee hield zich niet aan de ongeschreven afspraak binnen de Grand Old Party, waar zowat alle kandidaten proberen te excelleren in stoerheid, of het nu gaat om de illegale arbeiders, het nog verder verlagen van de belastingen of het bombarderen van Iran (of een deel van Pakistan, of Syrië, of zelfs de heilige plaats Mekka).

Eveneens verbazingwekkend bij de Republikeinse caucas was de tien procent die de door de media doodgezwegen of als white supremacist afgeschilderde Ron Paul haalde: die afgevaardigde uit Texas is bijzonder populair bij de internetters, deels omdat hij als isolationist een prompt terugtrekken van alle overzeese Amerikaanse troepen bepleit.