Wase politie pakt uit met verkeerseducatief TV-programma

Vijf Wase politiezones (Sint-Gillis-Waas/Stekene, Lokeren, Beveren, Kruibeke/Temse en Sint-Niklaas) zullen vanaf maandag 7 januari een verkeersprogramma op de regionale zender TV OOST uitzenden. Dat hebben de korpschefs vrijdag op een persconferentie bekendgemaakt.

Belga

De reeks "De verkeerskrak" wil de inwoners van het Waasland op een niet-belerende manier kennis laten maken met de wegcode, toegepast op vertrouwd terrein. Volgens de initiatiefnemers van het programma wordt het geen kopie van Kijk-Uit, het verkeersprogramma op Eén.

Per week komt één centraal thema aan bod, waarbij per weekdag in één van de vijf politiezones één aspect van het thema toegelicht wordt. Op zaterdag volgt dan een compilatie van de voorbije week. Het programma wordt in de loop van TV OOST na het nieuws opgenomen. Jonge Wase acteurs tussen 11 en 15 jaar praten samen met woordvoerders van de politie het geheel aaneen. De reeks zal in principe heel het jaar lopen.

Aanleiding voor het programma is onder meer een enquête uit februari 2007 onder Sint-Niklase scholieren. Die toonde aan dat de kennis van de wegcode bij de studenten erop achteruit gaat, en dat die ook slecht wordt toegepast. Ook de vele wijzigingen aan het verkeersreglement zijn volgens de politie een motivatie voor het programma.

Het programma wordt gemaakt in het kader van verkeerseducatie en gefinancierd door het verkeersveiligheidsfonds.