Glazenwasser overleeft val van 46 verdiepingen

Hij kan al zijn ledematen bewegen. Hij kan op eigen kracht ademhalen. En met de kerst sprak hij zijn eerste woorden sinds de dag die zijn laatste had moeten zijn.

AP Ned

De wetenschap kan niet uitleggen hoe glazenwasser Alcides Moreno (37) een val van 46 verdiepingen vanaf een wolkenkrabber in Manhattan heeft overleefd. "Godzijdank voor het wonder dat heeft plaatsgehad", zegt zijn vrouw Rosario. "Hij blijft maar zeggen dat het zijn tijd nog niet was."

Ook medici spreken van een wonder. Ongeveer de helft van de mensen die van een hoogte van twee verdiepingen valt, overlijdt. Mensen die van meer dan negen verdiepingen vallen zijn bijna altijd dood. "Zesenveertig verdiepingen tart bijna elk geloof", zegt directeur Herbert Pardes van het ziekenhuis New York-Presbyterian.

Moreno's broer Edgar (30) overleed ter plekke. Samen vielen ze naar beneden toen hun steiger instortte. Pardes omschrijft de toestand van Moreno toen hij het ziekenhuis werd ingebracht als "compleet rampzalig". Zijn beide benen, zijn rechterarm en zijn pols waren op verschillende plekken gebroken. Hij had ernstige letsels aan zijn borst, zijn buik en zijn ruggengraat. Zijn hersenen bloedden. Alles, zo leek het, bloedde.

Dokters pompten die eerste twee uur 24 eenheden donorbloed in zijn lichaam, ongeveer twee keer zoveel als zijn totale bloedvolume. Ze verdoofden Moreno, die op de grens van bewustzijn was toen hij werd binnengebracht, en sloten hem aan op een ademhalingsmachine. Zijn toestand was zo labiel dat hij voor zijn eerste operatie niet werd verplaatst, maar op de afdeling werd geopereerd. Negen operaties volgden.

Moreno lag drie weken zwijgend aan het beademingsapparaat. "Hij wilde steeds mijn gezocht aanraken, mijn haar", zegt zijn vrouw. Ze pakte dan zijn hand en hield die tegen haar huid. Op een dag strekte hij zijn arm uit en raakte een van de verpleegsters aan. Bij wijze van grapje gaf Rosario haar man later een preek: Gewond of niet, hij moest wel zijn handen thuishouden. "Wat heb ik gedaan?" vroeg een onschuldige Moreno.

"Ik was totaal van de kaart", zegt Rosario. "Want ik wist niet dat hij kon praten." De man uit New Jersey, vader van drie kinderen, heeft nog een lange weg te gaan. Hij zal na een intensieve herstelperiode waarschijnlijk kunnen lopen, zeggen dokters, maar het is volgens hen zeer twijfelachtig dat hij helemaal herstelt. Dat vereist een tweede wonder.