Schiphol verwacht stagnatie door Nederlandse vliegbelasting

Op de Nederlandse luchthaven Schiphol zal het aantal passagiers en het aantal vluchten dit jaar niet groeien ten opzichte van 2007. Dat komt door de vliegbelasting die op 1 juli zal worden ingevoerd in Nederland. Dat heeft topman Gerlach Cerfontaine van het luchtvaartbedrijf bij Amsterdam vrijdag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak voorspeld. Schiphol zal tegen de invoering in beroep gaan.

Belga

"Schiphol zal in 2008 op het gebied van passagiers en vliegtuigbewegingen marktaandeel verliezen ten opzichte van de andere grote luchthavens in Europa. Dat is een slechte zaak", aldus Cerfontaine.

Volgens Cerfontaine leidt de vliegbelasting ertoe dat de concurrentiepositie van Schiphol schade oploopt. Hij vindt de maatregel ook slecht voor de werkgelegenheid op de luchthaven en voor het toerisme van en naar Nederland. "En slecht voor het milieu, omdat je kunt zien aankomen dat veel mensen zullen uitwijken naar luchthavens buiten Nederland", aldus de topman.

Uit onderzoek van het ministerie van Financiën bleek eerder dat de in te voeren belasting op vliegtickets zal leiden tot 10 procent minder passagiers voor Schiphol aan het einde van de kabinetsperiode. De belasting komt neer op 11,25 euro op korte vluchten en 45 euro op lange vluchten. Het kabinet vindt dat de consument zich bewust mag worden dat vliegen milieuvervuilend is.

In 2007 verwerkte Schiphol 47,8 miljoen passagiers, 3,7 procent meer dan in het jaar ervoor. Het aantal vliegbewegingen steeg met 3 procent tot ongeveer 436.000 en het vrachtvervoer groeide 5,5 procent tot ruim 1,6 miljoen ton. Schiphol verwacht dat het vrachtvervoer in 2008 wel zal stijgen, met 4 procent.