Merkel wil strengere wet tegen jeugdige criminelen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil de wet op de jeugdcriminaliteit verstrengen. Ze denkt bijvoorbeeld aan "heropvoedingskampen", zo zegt ze in een interview dat zondag verschijnt in Bild am Sonntag.

Belga

"Opsluiting als waarschuwing" en heropvoedingskampen kunnen een juridische meerwaarde bieden aan ons strafrecht, aldus Merkel, die meent dat zulke maatregelen "jongeren zullen aanzetten, meer na te denken en hen echte gevangenisstraffen zal besparen".

"Een korte gevangenneming als waarschuwing, samen met een straf met uitstel, is beter dan dat ze herhaaldelijk misdrijven plegen die uiteindelijk leiden tot een lange gevangenisstraf", zo zegt ze.

De voorstellen van de conservatieve kanselier komen op een ogenblik dat in Duitsland een discussie aan de gang is over een mogelijke verharding van de straffen voor jonge delinquenten. Het voorstel werd tot nu toe verworpen door de sociaaldemocraten die een coalitie vormen met de partij van Merkel.

De sociaaldemocraten "kunnen niet negeren dat 43 procent van de misdrijven in Duitsland gepleegd worden door jongeren onder de 21 en dat bijna de helft daarvan migrantenjongeren zijn", aldus de conservatieve Oost-Duitse politica.

Sinds enkele dagen vragen verschillende tenoren van de Christendemocratische Unie, de partij van Merkel, dat de wet verstrengd wordt, onder meer omdat enkele dagen voor Kerstmis een man van 76 in de metro van München werd neergeslagen.