Limburgse brandweer past vanaf maandag snelste adequate hulp toe

Vanaf maandag zullen de Limburgse brandweerdiensten werken volgens het principe van de snelste adequate hulp. Dat betekent dat de brandweer die het snelste ter plaatse kan zijn met adequate middelen ook ter plaatse zal worden gestuurd, ongeacht of dit de territoriaal bevoegde brandweer is dan wel een naburige brandweerdienst. Door de toepassing van dit principe kan zowat 5 procent van de Limburgse bevolking sneller door de brandweer bediend worden.

Belga

De Limburgse gouverneur Steve Stevaert liet de Limburgse burgemeesters per brief weten dat het principe van de snelste adequate hulp vanaf maandag officieel van kracht wordt in de provincie. Deze afspraken kaderen in de uitvoering van artikel 221 van de wet over de civiele veiligheid van 15 mei 2007.

Het principe van de snelste adequate hulp heeft betrekking op dringende interventies zoals de bestrijding van brand, in geval van ontploffingen en het beschermen en redden van mensen in geval van nood. Het hulpcentrum 100 in Hasselt werd uitgerust met het softwaresysteem Citygis om dit te kunnen toepassen. Het systeem berekent bij een dringende oproep welke brandweer het snelst kan tussenkomen.

Stevaert laat nog weten dat de bestaande brandweerafspraken, onder meer tussen Sint-Truiden en Borgworm en tussen Tongeren en Maastricht, ongewijzigd blijven.