Bush wil oplossingen van Olmert en Abbas tijdens Midden-Oostenreis

De Amerikaanse president George W. Bush zal tijdens zijn bezoek aan het Midden-Oosten komende week aandringen op het vinden van oplossingen "voor de moeilijke vragen (...) op de weg naar een Palestijnse staat".

Belga

Dat zei de nationale veiligheidsadviseur van de president, Stephen Hadley, donderdag lokale tijd in Washington. Bush wordt volgende woensdag in Israël verwacht, waar hij eerst in Jeruzalem overleg zal plegen met de Israëlische premier Ehud Olmert. Later is in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmud Abbas gepland.

Het een week durende bezoek van Bush aan het Midden-Oosten zal volgens de woordvoerder vooral het "vredes- en democratiseringsproces" in de regio versterken. Een gemeenschappelijk overleg tussen de drie politici is echter niet gepland, zei Hadley, maar ook "niet uitgesloten".

Bush hoopt dat het eind november in Annapolis (Amerikaanse staat Maryland) op de vredesconferentie over het Midden-Oosten begonnen bemiddelingsproces tussen Israeli's en Palestijnen tot een snelle vrede en een tweestatenoplossing kan leiden. Eerder was er sprake van dat in het bijzonder het probleem over het geweld en de Israëlische nederzettingen moet opgelost geraken.

De Amerikaanse president wil tijdens zijn reis ook de Israëlisch-Arabische verzoening op het voorplan schuiven, zei Hadley. Bovendien hoopt Bush de Arabische landen ertoe te bewegen, de "jonge democratieën" in de regio, zoals in Libanon en Irak, "met meer geestdrift" te ondersteunen dan tot nog toe het geval was. Dat is vooral in de strijd tegen de "radicale krachten" en "vijanden van de vrijheid" van bijzonder belang. De reis van Bush moet ook een bevestiging vormen van het bondgenootschap in de regio in de strijd tegen het terrorisme.

Ondanks enige vorderingen heeft de "democratisering" in vele Arabische landen een terugval moeten incasseren. Vooral sinds het verkiezingssucces van de islamitische Hamas in de Palestijnse gebieden heeft het "democratiseringsproces" in de Arabische wereld "niet zoveel vooruitgang geboekt, als we gehoopt hadden", meent Hadley.

Bush zou op 12 januari van Israël verder naar Koeweit reizen. De volgende haltes op de rondreis zijn Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Egypte. Op 16 januari zal de Amerikaanse president na een ontmoeting met de Egyptische president Hosni Moebarak in het vakantieoord Sharm el Sheich naar Washington terugvliegen.