Jacky Ickx over afgelasting Dakar: "Moedige beslissing"

Jacky Ickx, de enige Belg die ooit de Dakar won (1983 - Mercedes) bij de wagens, noemt de beslissing om deze editie niet te laten doorgaan moedig, maar jammer. "De Dakar is de mooiste, de hardste en de meest tot de verbeelding sprekende motorsportwedstrijd ooit. Niet alleen op sportief vlak ,maar je leert ook jezelf en een ander continent kennen. Geen rally is harder dan de Dakar. Het feit dat de Dakar dit jaar niet doorgaat is ook erg voor de regio", vertelt Ickx.

Belga

"Thierry Sabine, de stichter van deze wedstrijd, vertelde me ooit dat Parijs-Dakar de hand uitstak naar Afrika en de Afrikanen. De Dakar was meer dan een wedstrijd en dat is het nu nog, ook al is het meer gecommercialiseerd dan vroeger. De Dakar en de maatschappij is geëvolueerd. Er is meer geweld, meer extremisme gekomen waardoor het ook gevaarlijker is geworden. De Dakar kon vroeger zonder problemen Nigeria, Algerije en nog een rits andere landen aandoen. Nu moesten we het doen met Marokko, Mauritanië en Senegal. En toch zijn de landen die ik net opnoemde niet écht gevaarlijk. Ik ben pas terug van een lange reis met de wagen, samen met mijn vrouw, door die landen. Wij hebben er ook langs de weg geslapen en eigenlijk is het er niet gevaarlijker dan bij ons. Er gebeurt hier veel meer dan daar" .

"Wat er op 24 december in Mauritanië gebeurde heeft de doorslag gegeven (die dag werd een Frans gezin beroofd en vermoord, nvdr). Ondanks de inspanningen van de lokale overheid, het inzetten van het leger en de garanties raadde het ministerie van buitenlandse zaken, en misschien ook wel het Elyssée, af om door Mauritanië te trekken. De toon was gezet, de organisatie kon niet anders dan besluiten om niet te organiseren. Een moedige, geen makkelijke maar vooral juiste beslissing. Als je de veiligheid niet kan garanderen mag je zo'n evenement nooit van start laten gaan. Ik hoop dat de organisatoren nu alles wat laten bezinken om nadien vol goede moed aan een nieuwe Dakar te beginnen. Ik wens dat het in 2009 een mooie en probleemloze Dakar kan en mag worden. Maar het probleem van de Dakar oplossen is moeilijk of onmogelijk. Het echte probleem van de Dakar is het verschil, de wanverhouding, in rijkdom tussen Europa en Afrika."

Bekijk ook deze videoreportage.