Spirit voert zaterdag actie voor rechtvaardige index op Meir

Spirit gaat zaterdag vanaf 10.30 uur, midden in de koopjesdrukte, actie voeren voor een rechtvaardige index aan de Leysstraat aan het begin van de Meir in Antwerpen. De partij wil dat sommige luxeproducten zoals dure wagens of verre reizen uit de indexkorf worden gehaald.

Belga

"Een prijsdaling voor die producten vertraagt de indexstijging, terwijl de levensduurte voor de mensen met een laag of gemiddeld inkomen snel stijgt", luidt het vrijdag in een persbericht.

Tijdens de actie zullen Vlaams parlementslid Els Van Weert en voorzitter Bettina Geysen een Porsche voorrijden, met de vraag om die uit de indexkorf te halen.

Volgens Spirit doen prijsdalingen van luxegoederen, zoals een Porsche of een citytrip naar New York, de prijsstijgingen van basisproducten zoals brood of energie grotendeels teniet. "Daardoor is het langer wachten op een indexaanpassing van lonen, uitkeringen en pensioenen. Dat is geen probleem voor wie zich die luxegoederen kan veroorloven, maar een aanslag op de portemonnee van mensen die in hoofdzaak basisproducten aankopen", zegt de partij.

Spirit klaagt ook dat een indexaanpassing een minister of topmanager maandelijks 150 euro netto oplevert, terwijl diezelfde indexaanpassing voor een arbeider of bediende met een loon van 1.500 euro maandelijks amper 30 euro oplevert.

"En iemand die rond moet komen met een leefloon of klein pensioen van 800 euro moet het stellen met maandelijks amper 16 euro extra. Spirit vindt deze situatie fundamenteel onrechtvaardig en ijvert voor een rechtvaardig alternatief", besluit het persbericht.