Geweigerd ex-Super GB-personeel mag toch solliciteren

Twee voormalige werknemers van de vroegere Super GB-vestiging op het Heymanplein in Sint-Niklaas mogen zich nu toch kandidaat stellen voor een functie in de nieuwe franchisewinkel.

Belga

Dat hebben burgemeester van Sint-Niklaas Freddy Willockx (sp.a) en gemeenteraadslid Patric Gorrebeeck (CD&V) vrijdagmiddag op een geïmproviseerde persconferentie bekendgemaakt.

De twee solliciteerden via uitzendkantoor Adecco naar een job in de nieuwe GB Express, maar kregen van het interimkantoor te horen dat ex-werknemers van de vroegere Super GB sowieso niet in aanmerking kwamen.

Volgens Willockx hebben toplui van Carrefour toegegeven dat ze in een gesprek met de franchiseurs "ontraden hadden oud-werknemers van de winkel aan te nemen", met volgens gemeenteraadslid Gorrebeeck als reden "dat die ex-werknemers opslag zouden kunnen vragen omdat ze in de vroegere winkels beter betaald werden".

De stad Sint-Niklaas is eigenaar van de gronden waarop de bewuste Super GB staat en heeft zich daarom met de zaak bezig gehouden, zegt Willockx, die de weigering van de oud-werknemers "de sociale middeleeuwen" noemde. Om de situatie op de klaren heeft Willockx gedreigd "het contract met GB ter discussie te stellen."

De burgemeester waarschuwde wel dat "waakzaamheid geboden blijft", want het ontvangen van de aanvankelijk geweigerde werknemers "kan een schijnmanoeuvre zijn".

Ook twee andere oud-werknemers die door de feiten afzagen van een sollicitatie mogen zich aanbieden bij franchiseur Rudy Van Vlierberghe. De overige van de 32 werkzoekende ex-Super GB-werknemers worden volgens Willockx door bediendevakbond BBTK zo snel mogelijk gecontacteerd.

De Super GB in Sint-Niklaas is een van de zestien vestigingen in België die door moederbedrijf Carrefour gesloten werden en op 3 januari heropend onder franchise. Volgens de vakbonden verdient het personeel er nu tot 30 procent minder.

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER