Europese Unie stuurt uitgebreide missie naar Pakistaanse verkiezingen

De Europese Unie stuurt extra verkiezingswaarnemers naar Pakistan. Dat heeft de woordvoerster van eurocommissaris voor Externe Betrekkingen Benita Ferrero-Waldner vrijdag meegedeeld. In Pakistan zijn reeds elf Europese waarnemers actief, maar na de moord op oppositieleidster Benazir Bhutto en het omstreden uitstel van de verkiezingen wordt de cel uitgebreid tot een volwaardige missie.

Belga

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad is momenteel een cel van elf Europese experts actief, onder leiding van het Duitse Europarlementslid Michael Gahler. De volgende dagen wil de Unie nog eens vijftig waarnemers naar Pakistan sturen, zo kondigde de woordvoerster van Ferrero-Waldner aan.

De waarnemers zullen deel uitmaken van een volwaardige missie. Het is de bedoeling dat ze in het hele land opereren en een evaluatie maken van het volledige electorale proces, inclusief het verloop van de campagne en de werking van de kiescommissie. Mogelijk krijgen de waarnemers in de laatste rechte lijn naar de stembusgang nog bijkomende versterking.

Normaliter hadden de Pakistaanse kiezers volgende week dinsdag een nieuw parlement moeten kiezen, maar de stembusgang werd uitgesteld tot 18 februari na de moord op voormalig premier en huidig oppositieleidster Benazir Bhutto eind december. De aanslag leidde tot een golf van geweld, die tientallen mensen het leven kostte.

Gahler verklaarde vrijdag op een persconferentie dat de rust in het land voldoende is weergekeerd om de nieuwe waarnemers aan de slag te laten gaan. De Pakistaanse overheid heeft de waarnemers alvast de toestemming gegeven over het hele land te opereren, met uitzondering van het noordwesten, waar Pakistaanse militairen slag leveren met aanhangers van de Taliban en al-Qaida.